Q&A

Pianotechniek

De piano is met zijn 230 snaren een majestueus instrument. Daaraan ten grondslag ligt een uitgebalanceerd pianomechaniek. Het onderhoud daarvan vraagt kennis en kunde.

Hieronder (onder de afbeelding van een vleugelmechaniek) vindt u informatie over de volgende onderwerpen

Intoneren
Beheersing luchtvochtigheid
De keuze tussen een akoestische en digitale piano
Pianoles nemen

Intoneren

Graag intoneer ik uw hamerkoppen om klankkleur en klankdynamiek te krijgen. De resultaten kunnen verbluffend zijn. Hoe dat kan? Het vilt van hamerkoppen is de afgelopen 70 jaar veel te hard geworden. Het is zodanig geperst en met zuur bewerkt dat de hamerkoppen zo hard zijn als kristallen. Als je onder een microscoop een hamerkop legt uit 1950 en een uit 1980 kun je het verschil goed zien. Wil je een mooie klank, dan zul je moderne hamerkoppen moeten intoneren. Als een acupuncturist steek ik dan met naalden in de ‘energiebanen’ van de hamerkop. De hamerkop krijgt dan weer wat lucht om te veren als hij de snaar raakt. In plaats van kristallen, krijg je dan regenbogen te horen.

Beheersing Luchtvochtigheid

Een piano bestaat voornamelijk uit hout en vilt. Dit zijn materialen die gevoelig zijn voor luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Vooral in de winter kan het te droog worden, waardoor het hout in de piano kan gaan scheuren. Om dat tegen te gaan, adviseer ik een luchtbevochtiger met ingebouwde hygrometer. Dit apparaat zet u in de buurt van de piano of vleugel. Deze luchtbevochtiger springt vanzelf aan als de lucht in de kamer te droog wordt. Dat is niet alleen goed voor uw instrument, maar ook voor uw huid en ogen.

De keuze tussen een akoestische en een digitale piano

Voor mij is de keuze tussen een akoestische en een digitale piano snel gemaakt. Ik kies voor de akoestische piano vanwege de touché en de levendige klank. Interessant vind ik de mengvorm: u kunt een akoestische piano kopen waar een digitale piano is ingebouwd. U kunt dan steeds kiezen tussen akoestisch spelen of geluidloos digitaal spelen met een hoofdtelefoon. Het voordeel is dat u het touché behoudt van een akoestische piano, ook als u digitaal speelt. Maar vergis u niet: het spelen blijft ook in de Silence-stand geluid maken. Je hoort geroffel, omdat de hamerkoppen werkelijk naar de snaren gebracht worden tijdens het spelen. Met een speciale rail worden de hamerkoppen opgevangen vlak voordat ze de snaren raken. Dat maakt een roffelend geluid.

Pianoles nemen

Leren piano spelen is leuk, maar vraagt ook veel inzet. Een docent kan je helpen het leerproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Via You Tube kun je veel online tutorials vinden. Maar een docent die je individueel begeleidt, is noodzakelijk om echt vooruit te komen. Uiteraard heb ik contact met verschillende pianodocenten (m/v). Ik adviseer u graag.

[Contact]

Klankwerkplaats Pianoservice
drs. Sander Roux
Maastricht - Heuvelland
06-18118800
klankwerkplaats@gmail.com

[Tarieven]

Een standaard stemming (1,25 uur) kost € 80,- all in (regio Maastricht-Heuvelland). Uitsluitend contante betaling.
Laat uw piano klinken

[Links]

Dichterinbeeld.nl
Squashmaastricht.nl
Oikocredit.nl
Zenpeacemakers.nl