Rozenwierook

Sommige mensen zien geluiden. Synesthesie heet dat verschijnsel: de vermenging van zintuigen. In het archief van Versailles dook een document op van een monnik uit de 17e eeuw dat getuigt van de synesthesie van tonen en geuren. Deze monnik rook toonladders. In zijn document L’harmonie des Tons et des Odeurs koppelt hij toonladders (46 tonen, van C1 tot en met F7) aan specifieke geuren. Zie het kleurige schema hieronder.

Een kopie (van een kopie van een kopie) van dat 17e-eeuwse document werd me in de zomer van 2015 getoond door de Benedictijnse pater Cyrille in de krochten van het klooster van Chevetogne. Hij had het gekregen van een bevriende Franse archivaris die er een promotieonderzoek aan wijdt.

Pater Cyrille is in zijn klooster belast met de productie van wieroken. In die hoedanigheid kent hij geurexperts die verbonden zijn aan Amerikaanse universiteiten. Aan hen liet hij het oude document van de monnik zien. Er werd eerst lacherig over gedaan, maar de fysici ontdekten dat het klopt: de frequenties van de tonen komen overeen met de trillingen van de geurmoleculen die de 17e-eeuwse monnik heel precies noemt.

Rozengeur

Wat nog het allermooiste is: in het hart van de tonenreeksen, bij de centrale C-toon, staat geschreven: rozengeur. De roos is in de Indiase traditie het symbool van de hart-chakra. Ook in het westen is de roos de leidraad van de liefde. In de opera Die Zauberflöte van Mozart zingt Pamina:

‘Die Liebe leitet mich!
Sie mag den Weg mit Rosen Streun,
Weil Rosen stets bei Dornen sein.’

De roos verbeeldt de liefde, maar ze heeft ook doornen. Samen, als rozenkruis, vormen ze de grondtoon van ons bestaan. De roos verbeeldt de ware levenskunst: bovenop de doornen plaatst zij haar kroon van rozengeur.

Voor de biologische wierook Rose de Saint Eduard gebruikt pater Cyrille dan ook de Anahata-roos: de Indiase roos die symbool staat voor de hartchakra. De anahata-roos verbindt donkere musk-tonen met groenige boventonen.

Deze en ook de andere wieroken van pater Cyrille zijn gemaakt van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Het kostte de monnik 7 jaar (en onbestaanbare toeval) om een procedé zonder chemische bestanddelen te vinden. Er zitten dus natuurlijke bindstoffen en echte biologische geurstoffen in zijn wierook. Het resultaat is betoverend.

Als u deze wierook brandt terwijl u piano speelt, komt u ongetwijfeld in hogere sferen.

Meer informatie kunt u vinden op de website www.monasteredechevetogne.com.

[Contact]

Klankwerkplaats Pianoservice
drs. Sander Bisscheroux
Dopplerdomein 16-SOUTERRAIN
Maastricht (op afspraak)
06-18118800
klankwerkplaats@gmail.com

[Tarieven]

Een standaard stemming (1,5 uur) kost € 65,- all in.
KvK 63877716
Klankwerkplaats Pianoservice Maastricht
Laat uw piano klinken